Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Multisport


Kontaktperson:

Jonas Andersson: 0709-502656

För att hitta multisporttävlingar så gå in på multisport.se eller danskarnas DARU cup

 

Multisport

 

Vad är multisport?


Multisport är en uthållighetsidrott med tonvikt på orientering, mountainbike, paddling och löpning i olika miljöer och distanser.

Multisport idag är en sport på frammarsch och under ständig utveckling. Sedan sporten såg sitt ljus i mitten av 80-talet, har utvecklingen gått framåt och sporten ha förgrenats i en rad olika former, men med en gemensam nämnare; att endast med kroppen som hjälpmedel ta sig fram en förutbestämd bana.

Idag är utbudet av tävlingar brett och man kan tävla i allt från korta solotävlingar på 2-3 timmar till stora expeditionstävlingar som pågår upp till 10 dagar, så kallade ”adventure races”.

Första multisporttävlingen i Sverige var Åre Extreme Challenge 1997, en utveckling av arrangörerna bakom skidalpinism och bergsmarathon, med influenser från Nya Zeeländska Coast to Coast.

Runt om i världen ökar intresset för sporten och outdoorträningen och en mycket bredare skara utövare lockas att prova på multisport.

En stor andledning är att sporten och dess utövare syns allt oftare i tidskrifter och på tv. Genom dagens teknologi går de flesta tävlingar dessutom att följa ”live” genom internet och gps-sändare.

 

fm race

 

Hur börjar man med multisport?

 • Pröva på sportens olika grenar tilsammans med likasinnade.
  • Låna material och få tips på materialval av erfarna
  • Gemensama träningar, träningstips
  • Motivera varandra
  • Hitta tävlingspartners
  • Träningsläger
  • Hitta vänner med gemensamma intressen
 • Bra tävlingar spridda runtom i landet, är du osäker, åk bara och kika som publik, prata med folk. Du kommer lära dig massor. Sedan kan du köra någon av tävlingarnas korta banor, och när du känner dig sugen på mer finns de långa. När du kommit så långt vet du vad det handlar om. Kanske vill du ha ännu andra/större utmaningar, då finns det massor med häftiga tävlingar. Se Kalendern på denna sida. Men vi rekommenderar att du prövar någon kortare tävling först.

Multisportens tävlingsformer

 

Endagstävlingar i lag

I ett lag om två deltagare ska lagen paddla kanadensare eller kajak, orientera, cykla mountainbike och göra äventyrsmoment i 5-7 timmar. Ibland ingår även inlines. Oftast med ett tävlingscentrum i mitten som man återkommer till vid grenbyte.

Denna tävlingsform lockar störst antal deltagare och är ett perfekt sätt att prova på. Finns oftast en kort och lång klass och man kan tävla i herr, dam eller mix.

Störst i Sverige är Svenska Multisportcupen som lockar 2-3000 deltagare varje år.

 

Endagstävlingar solo

Deltagarna tävlar i kajakpaddling, löpning och mountainbike i allt från 5 till 12 timmar. Denna tävlingsform kan liknas med triathlon med snabba byten och snitslade banor.

Störst i Sverige är Åre Extreme Challenge och internationellt räknas Coast to Coast på Nya Zeeland som det största att vinna solo.

 

24 till 36-timmarstävlingar

3 till 4-mannalag tävlandes i mixlag (minst en tjej). Oftast i spektakulära miljöer och en större blandning av grenar.

Förutom paddling, mtb och löpning tillkommer bla simning, ridning, coasteering, glacärklättring, repmoment, canyoning, hydrospeed och forspaddling. Dessa tävlingar kan även förekomma i stadsmiljö.

Här sätts också lagens orientering på svåra prov oftast på kartskalor i 1:50.000.

De största tävlingarna i denna kategori är internationellt X-Adventure The Raid World Cup och City Challenge i Sverige.

 

Etapplopp

Mixade 3 till 4-mannalag tävlar i dagsetapper upp till 4 dagar med övernattning mellan etapperna. Liknar till stor del en 24 till 36-timmars tävling i val av moment.

Den största skillnaden att tävlingstempot är mycket högre, då lagen får sova på nätterna.

Mest kända är: Camdex, Nuevo Leon Outdoor Challenge, Extreme Adventure Hidalgo, 7 Cerros Medellin

 

Adventure races

Multisportens Rolls Royce. Tävlingsformen kräver ett starkt lag med stort kunnande i alla discipliner, navigering, utrustning och logistik.

Tävlingarna är allt ifrån 50 till 100 mil långa och hålls oftast i spännande miljöer och pågår dygnet runt upp till 6-10 dagar.

Lagen är alltid mixade och innehållande 4 personer som hela tiden är på banan.

Vissa tävlingar är dessutom utan support, vilket sätter lagen ytterligare på prov då de endast får möjlighet att fylla på mat och utrustning en gång per dygn.

Störst i Sverige är Explore Sweden. Internationellt är AR World Championship, The Raid World Championship, Primal Quest.

Uppdaterad: 06 AUG 2019 13:44 Skribent: Lucas Selvö
E-post: This is a mailto link

 

   2022

Besök oss på FB


Sponsorlogga-Aterra

Kanot centralen

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Frosta Multisport - Triathlon
Stellan Borg, Kustvägen 10
24335 Höör

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Se all info